Pełnoziarnisty chleb bez dodatku mąki

Dziś pokażę Wam przepis na mój pierwszy chleb bez mąki. W ostatnim czasie bardzo posmakował mi tak zwany chleb bezglutenowy, który można dostać w wybranych piekarniach. Największym minusem takiego pieczywa jest z pewnością wysoka cena – około 35zł za kilogram. Zachęcam wszystkich do przygotowanie takiego wypieku w domu, jego smakiem można się cieszyć przez kilka dni, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu i pieniędzy.

 IMG_9650
Składniki:
  • szklanka ziaren słonecznika
  • szklanka ziaren siemienia lnianego
  • półtorej szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów włoskich
  • szklanka ziaren dyni
  • pół szklani siemienia lnianego zmielonego
  • pół szklani płatków owsianych zmielonych
  • 1 łyżeczka morskiej soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 3 łyżki roztopionego klarowanego masła (można użyć tłuszcz kokosowy)
  • 350 ml wody
  • 1 jajko

Wszystkie sypkie składniki:  len, orzechy, słonecznik, pestki dyni,  płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą.

Do rondelka wlać wodę, dodać sól, syrop klonowy i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do wystudzenia.

Zalać suche składniki, dodać jajko i wszystko dobrze wymieszać a następnie odstawić na około 15 minut.

Gotową masę nałożyć do małej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć dokładnie do dna i wyrównać wierzch łyżką.  Piec w 200°C ok.  60 minut. Zostawić do wystudzenia.

IMG_9668

Reklamy

4 thoughts on “Pełnoziarnisty chleb bez dodatku mąki

  1. Pewnie koło 200kcal/100g (+/-20%?). Natomiast indeks glikemiczny z 30-40% niższy niż w przypadku zwyklego chleba z białej mąki, do tego zawiera dużo więcej błonnika.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s