Placuszki warzywne

To miały być po prostu placki ziemniaczane, ale w trakcie ich przyrządzania stwierdziłam, że fajnie będzie coś zmienić i urozmaicić to danie. Tym sposobem wyszły, placuszki warzywne, które śmiało można jeść same lub jako dodatek do obiadu. Śwetnie będą smakowały z gulaszem, czy też posmarowane pastą ze słonecznika, lub fasoli.

IMG_8673
Składniki:
• 2 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 1 pietruszka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka mąki kukurydzianej (może być też zwykła)
• 1 jajko
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól, pieprz do smaku

IMG_8668
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa ścieram na tarce na dużych oczkach, czosnek drobno siekam
  • Do warzyw dodaję jajko, mąkę, oliwę oraz przyprawy, dokładnie mieszam składniki i formuję małe placuszki.
  • Placki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nasmarowanej dosłownie odrobiną oliwy
  • Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 10 minut z każdej strony.

Smacznego!

Reklamy

7 thoughts on “Placuszki warzywne

  1. Moje placuszki wg Twojego przepisu wyszły przepyszne, idealnie doprawione. Zaserwowałam do nich chipsy burakowe:) Kolejny raz dziękuję za świetny przepis.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s