Makaron z fasolą

Dziś chcę zaproponować coś z kuchni włoskiej, a dokładniej przepis na przepyszny makaron. W porównaniu do jakże u nas popularnych „carbonarów” i „bolognesów”, poniższy przepis z pewnością zaskoczy zarówno smakiem jak i ogólną kompozycją składników. Jest to oryginalny włoski przepis z lekką modyfikacją, aby był mniej kaloryczny i zdrowszy.

IMG_8517

Składniki:
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 2 łodygi selera naciowego
• 2 ząbki czosnku
• ¼ szklanki oliwy z oliwek
• 1/3 szklanki wody
• 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 3 świeże)
• 1 łyżeczka cukru
• Łyżeczka koncentratu pomidorowego
• Sól, pieprz, chili
• 250 g makaronu (używam makaronu kukurydzianego)

IMG_8506

Sposób Przegotowania:

• Do rondla wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojony w kostkę seler i posiekany czosnek.
• Dodajemy pomidory, koncentrat, wodę, cukier oraz przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
• Pół puszki fasoli rozgniatamy łyżką i dodajemy do sosu doprowadzając sos do wrzenia,  resztę fasoli  dodajemy w całości. Sos powinien być zawiesisty, jeśli jest zbyt gesty można dodać więcej wody.
• Makaron gotujemy „al dente”.

Smacznego!

IMG_8532IMG_8518

Reklamy

4 thoughts on “Makaron z fasolą

  1. To jest Mega!!!! Co prawda zastapilem brak selera marchewka, a brak cukru miodem;), ale wyszło cudowne. Dziękuje za inspiracje!!! Pozdrawiam

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s