Warzywne curry z woka

Obecnie nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez woka, co druga potrawa jest na nim przyrządzana i za każdym razem wychodzi doskonale. Tym razem chcę Wam zaproponować przepis na ekspresowe warzywa. Przyrządzenie takiego dania łącznie z krojeniem warzyw zajmuje około 20 min., a naprawdę jest super smaczne, no i oczywiście jak to u mnie – zdrowe.

IMG_8384

Składniki:

  • pół brokułu (małego)
  • pół kalafiora (małego)
  • 2 marchewki
  •  1-2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 papryka
  • mleczko kokosowe
  •  sok z cytryny
  • kurkuma
  • chili
  • kolendra
  • sól morska
  • do smażenia olej lub olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Warzywa kroję i podsmażam na woku (można też na głębokiej patelni), partiami od najtwardszych.
  • Kiedy warzywa są podsmażone, dodaję mleczko kokosowe z puszki, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy (kolendrę w nasionach, sól morską, chili ucieram w moździerzu).
  • Tak, doprawione warzywa, mieszam i jeszcze przez około 5 minut trzymam na palniku

IMG_8375

Moim zdaniem do takiej potrawy najbardziej pasuje ryż. Osoby lubiące mięso śmiało mogą dodać z indyka lub kurczaka.

IMG_8402IMG_8394

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Warzywne curry z woka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s