Pasztet z zielonej soczewicy

To już mój czwarty przepis na pasztet jarski. W  smaku jest najbardziej zbliżony do tradycyjnego pasztetu mięsnego. Najlepiej sprawdza się rozsmarowany na kanapce i posypany szczypiorkiem. Jego konsystencja jest bardzo delikatna i krucha, więc osobom nie stosującym diety wegańskiej, proponuję dodać do przepisu 1 jajko. Jak na razie jest to ulubiony pasztet w moim domu, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć, kiedy pół blachy zniknęło 🙂

IMG_8337

IMG_8338

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz, chili,
  • opcjonalnie kolendra i tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Soczewicę namaczam około 6 godzin, a następnie kiedy jest odpowiednio namoczona gotuję w wodzie w której się moczyła
  • Marchewkę kroję w talarki, smażę na maśle, następnie dodaję cebulę, czosnek i wszystko smażę do miękkości
  • Wszystkie składniki przekładam do garnka dodaje oliwy, przyprawy i miksuje na purée. W razie potrzeby można dodać jajko, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty.
  • Gotową masę przekładam do nasmarowanej masłem i posypanej płatkami owsianymi formy.

Piekę około 50-60 minut w formie o średnicy 21 cm, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy pasztet.

Smacznego!

IMG_8333IMG_8331

Domowy Wyrób

Reklamy

3 thoughts on “Pasztet z zielonej soczewicy

    1. Mój pasztet był bez jajka, nie dało go się pokroić na cienkie plasterki, ale świetnie sprawdził sie do smarowania. Nastepnym razem zrobię wersje z jajkiem i dodam trochę więcej oliwy. Pozdrawiam

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s