Wegańskie sajgonki

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej, z wyglądu przypominające nasze krokiety. Oryginalnie, podawane są jako zakąska z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, które macza się w różnego rodzaju sosach.  Zawsze byłam ciekawa jak smakują sajgonki, ale te serwowane w knajpach chińskich trochę mnie odstraszały. Postanowiłam więc przyrządzić wegańska wersję sajgonek. Okazuje się, że zrobienie ich jest dosyć proste, a same sajgonki mogą być świetną przystawką na imprezach.

_MG_8328

Skład:

  • papier ryżowy na sajgonki (około20 sztuk)
  • 60 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 średniej kapusty białej
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 łodygi selera naciowego lub zamiennie zielona fasolka (może być mrożona)
  • garść sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chili
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • olej

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa drobno kroję i smażę na woku, partiami zaczynając od najtwardszych, tak jak w przepisie Warzywa z woka.

_MG_8274

  • Kiedy warzywa są gotowe, dodaję sezam, sos sojowy, syrop z agawy. Dodaję również makaron sojowy (który wcześnie zalałam wrzątkiem na 2 min i drobno posiekałam). Wszystko razem mieszam i ściągam z palnika, aby makaron się nie przypalił.
  • Do takiej kompozycji warzywnej można dodać zmielone mięso wieprzowe lub krewetki.
  • Przygotowany farsz zawijamy w papier ryżowy. Papier należy zalać ciepłą wodą i moczyć dosłownie przez 10 sekund.

Untitled1

_MG_8288

  • Gotowe sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu na patelni lub woku.

_MG_8302

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s