Pasztet jaglano – słonecznikowy

Dziś zaproponuję Wam kolejny pasztet jarski. Pierwszy pasztet ze słonecznika na tyle mi zasmakował, że postanowiłam na tym nie poprzestawać i pójść o krok dalej. Pasztet z dodatkiem kaszy jest znacznie bardziej sycący, może nawet zastąpić chleb. Smakuje świetnie z pastą fasolową czy powidłami z żurawiny.

IMG_7809

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżek mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklana ziaren dyni
  • Pieprz/ chili
  • 1 łyżka soli
  • Pół szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Cebule obieram, kroję w kosteczkę. Podsmażam na oleju.
  2. Kaszę jaglaną gotuję.
  3. Do malaksera wkładam cebulę, ziarna słonecznika i dyni, dodaję kaszę, skrobię ziemniaczaną, przyprawy i wszystko razem miksuję. Jeśli jest taka potrzeba, dodaję pół szklanki wody lub bulionu.
  4. Kiedy masa jest gotowa, dodaję żurawinę i mieszam wszystko ręcznie.
  5. Formę do pieczenia o wymiarach: 11 cm x 30 cm smaruję olejem i wysypuję płatkami owsianymi. Wlewam pasztet i piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

IMG_7814

IMG_7850

Uwaga, ważne żeby poczekać z krojeniem do całkowitego wystygnięcia pasztetu.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s