Carpaccio z buraków

W ostatnim czasie zauważyłam, że sałatki z burakiem zaczęły często pojawiać się w popularnych programach kulinarnych. No dobra, lubię buraczki, ale czy aż tak aby serwować je na przystawkę dla gości?

Akurat tak się złożyło, że przez dłuższy czas nie jadłam buraków, więc nadarzyła się okazja by sprawdzić, czy faktycznie zwykłe buraki mogą być aż takim przysmakiem. Muszę przyznać, że smak mnie zaskoczył – słodkie pieczone buraczki, przełamane ostrością rukoli i koziego sera stworzyły niesamowitą kompozycję.

IMG_7839

Skład:

  • Burak
  • Rukola
  • Ser feta kozi lub zwykły
  • Garść orzechów włoskich
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Wykonanie:

  • Buraka myję, zawijam w folię aluminiową i piekę w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Staram się nie nagrzewać specjalnie piekarnika dla jednego buraczka, więc piekę przy okazji innej potrawy. Upieczone buraczki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • Upieczonego i ostudzonego buraka kroję na bardzo cieniutkie plasterki. W tym celu używam nożyka do tapet, który genialnie się sprawdza do takich precyzyjnych robótek 🙂
  • Na talerzu układam rukolę, buraczka, posypuję orzechami i serem (dodaję fetę bułgarską, którą niedawno odkryłam w zwykłym markecie, jest świetna).
  • Wszystko doprawiam do smaku i polewam oliwą z oliwek, można zrobić dresing z octu, oliwy i miodu ale przy tym bogactwie smaków uznałam to za zbyteczne.

IMG_7833

Co w sobie kryje burak?

Burak posiada właściwości lecznicze, które zawdzięcza antocyjanom. To właśnie dzięki nim wolniej się starzejemy i mamy lepszą odporność. Szklanka soku lub zakwasu z buraków potrafi zdziałać cuda: obniża ciśnienie we krwi, chroni przed przeziębieniami oraz dodaje energii.

Jeśli chodzi o witaminy, buraki posiadają tylko witaminę C i witaminę B1. Bogate są natomiast w pierwiastki mineralne takie jak: żelazo, magnez, wapń, potas, sód, mangan, miedź, fluor, chlor, cynk, bor, molibden, lit, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach, rubid i cez.

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego nie jest wskazane gotowane ich. Buraki posiadają więcej wartości odżywczych, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. 

Buraczki są zalecane przy leczeniu anemii i wspomagają leczenie białaczki. Zawarte w nich barwniki należą do grupy bardzo silnych przeciwutleniaczy i dzięki temu, zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagają tym układ krwionośny.

 IMG_7844

Reklamy

One thought on “Carpaccio z buraków

  1. Melduję, że moje carpaccio wyszło przepyszne:) Chyba będę je często robić. A w ogóle skąd ta nazwa? Chodzi o to, że burak jest pocięty na bardzo cienkie kawałeczki?

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s