Zupa krem z marchewki

Aktywny tryb życia jaki prowadzę, nie pozwala mi na codziennie gotowanie skomplikowanych i czasochłonnych dań. Dlatego też jestem zwolenniczką prostych i szybkich przepisów, które można wykonać nie rezygnując z czasu na relaks. Zupy krem często goszczą w mojej kuchni, przygotowanie ich nie wymaga dużego nakładu pracy i zawsze mam pewność, że wyjdą smaczne i sycące.

Dziś chcę Wam przedstawić przepis na zupę z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego i kolendry. Krem marchewkowy zawsze kojarzył mi się z mdłą papką podawaną dzieciom w przedszkolu. Dziś to zmienię i zaproponuję przepis na aksamitny krem o orientalnym smaku, który na pewno polubicie.

IMG_7447

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak
  • Puszka mleczka kokosowego
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki nasion z kolendry
  • Chili
  • Sól, pieprz
  • Łyżka masła klarowanego
  • Łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obieram i kroję w talarki
  • Ziemniaki i cebulę obieram i kroję w kostkę
  • W patelni rozgrzewam oliwę i masło, po czym wkładam wszystkie warzywa i nasiona kolendry

IMG_7410

IMG_7414

  • Duszę około 20 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu
  • Dodaję wodę, zmniejszam ogień i gotuję przez kolejne 10 minut
  • Kiedy warzywa są miękkie wlewam całą puszkę mleka kokosowego i mieszam
  • Całość miksuję na krem, na koniec dodaję sok z cytryny i doprawiam do smaku

IMG_7449

 IMG_7451IMG_7435

Reklamy

3 thoughts on “Zupa krem z marchewki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s