Warzywa z tofu przygotowane na woku

Widząc duże zainteresowanie przepisem „Kolorowe warzywa z woka”, postanowiłam przygotować kolejny wpis z serii kuchni chińskiej. Tym razem w swoim daniu użyłam tofu, które jest niczym innym, jak twarogiem wykonanym z mleka sojowego. Mimo swoich cennych właściwości odżywczych, jest nadal niedocenianym i mało znanym produktem w kuchni polskiej.

W mojej kuchni ten produkt zagościł stosunkowo niedawno a dokładniej od momentu kiedy przeszłam na dietę bezmięsną i szukałam alternatywnego źródła białka. Przepisy z tofu na pewno częściej będą gościły na moim blogu.

IMG_7271

Składniki:

  • Kostka tofu
  • Makaron ryżowy (opcjonalnie)
  • 2 Papryki (mix kolorów)
  • ¼ kapusty białej
  • Zielona fasolka
  • Pół cukinii
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Garść ziaren sezamu

Sos:

  • 3 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu

Sposób przygotowania:

IMG_7275

Przygotowanie sosu: Do szklanki z wodą dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej cały czas energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy sos sojowy i syrop z agawy i całość dokładnie mieszamy.

  • Kiedy warzywa są gotowe, posypujemy całość sezamem, dodajemy przygotowany wcześniej sos i mieszamy wszystko razem przez ok. minutę.

IMG_7282

  • Przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu – zalewamy wrzątkiem i czekamy 2 minuty, następnie odcedzamy.
  • Ugotowany makaron dodajemy do warzyw i sosu, po czym zdejmujemy całość z palnika, aby makaron nie zmiękł.

IMG_7286

IMG_7287

  • Kolejnym etapem jest usmażenie tofu. Tofu kroimy na małe kwadraciki 2cmx2cm i namaczamy 30 minut przed smażeniem w sosie sojowym. Tak zamarynowane tofu smażymy w woku, lub patelni na większej ilości oleju. Podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor, wyjmujmy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

IMG_7296

  • Warzywa z makaronem nakładamy na talerz a następnie układamy chrupiące tofu posypując wszystko sezamem.

IMG_7305

Wartości odżywcze:

Tofu odgrywa dużą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, czy choroba wieńcowa serca. Właściwości lecznicze zawdzięcza niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i odpowiednio wysokiej zawartości zdrowszych tłuszczów nienasyconych. Zapobiega również odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Tofu jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera go 2 razy więcej niż mleko krowie oraz posiada witaminy z grupy B i sole mineralne. Dzięki dużej zawartości białka i lecytyny, wpływa korzystnie na pracę mózgu, zwiększając ogólną sprawność umysłową.

IMG_7306

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s