Curry z czerwonej soczewicy

Dziś proponuję prosty i bardzo szybki przepis na curry z soczewicą w roli głównej. Danie to jest zdrowe, aromatyczne a przede wszystkim rozgrzewające. Charakteryzuje się dość pikantnym orientalnym smakiem, co świetnie się komponuje z ryżem lub indyjskimi plackami Dosa (przepis już jutro).

IMG_7008

Składniki:

  • półtorej szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 1 puszka pomidorów lub 3 świeże,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 3 łyżeczki Garam Masala,
  • sól,
  • szczypta cukru.

Przyrządzanie:

  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno posiekaną cebulkę, aż nabierze złocistego koloru.
  • Następnie dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy, szczyptę cukru i smażymy około 10 minut na średnim ogniu.
  • Na sam koniec wsypujemy ugotowaną wcześniej soczewicę i mieszając, gotujemy całość około 5 minut.

IMG_7007

Soczewica jest rośliną strączkową posiadającą wyjątkowe właściwości prozdrowotne, dzięki bogatej zawartości wielu składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużą ilość białka, które stanowi alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest bogatym źródłem obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego, wspomagającego produkcję czerwonych krwinek i regulującego system nerwowy.

IMG_7063

Reklamy

2 thoughts on “Curry z czerwonej soczewicy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s