Garam masala – aromatyczna mieszanka przypraw

Garam masala w dosłownym tłumaczeniu oznacza „gorącą mieszankę”, którą tworzy najbardziej aromatyczna i jednocześnie „rozgrzewająca” kompozycja przypraw. Stosuje się ją w całym obszarze Indii, dodając do wszystkich rodzajów dań, począwszy od curry a kończąc na przystawkach i zupach.

Mieszanka ta jest bardzo łatwo dostępna w supermarketach, jednak wersja domowa jest znacznie bardziej aromatyczna i świeższa, a przede wszystkim mamy pewność że jest naturalna, bez ulepszaczy smaku.

IMG_7167

Składniki na aromatyczne garam masala:

  • 2 łyżki nasion kolendry,
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki nasion kminku,
  • 2 łyżki nasion kardamonu,
  • 1 średnia pokruszona laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego,

Wrzucamy wszystkie przyprawy na średnio rozgrzany wok lub patelnię. Przyprawy prażymy przez około 5 min, mieszając, aż do momentu gdy wszystkie zbrązowieją. Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury, ponieważ przyprawy przypalą się. Po uprażeniu czekamy, aż całość całkowicie ostygnie. Ostudzone przyprawy umieszczamy w moździerzu lub młynku i przeprowadzamy w jednolity proszek.

IMG_7324

IMG_7111Cynamon posiada właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i bakteriobójcze, co pomaga utrzymać dobrą formę zwłaszcza w okresie zimowym. Przyprawa ta przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia a co najważniejsze, pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

IMG_7151Kminek charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi oraz jest znany jako środek przyspieszający przemianę materii, likwidujący wzdęcia i niestrawności. Nasiona te są bogate w różnego rodzaju przeciwutleniacze.

IMG_7148Kolendra jest przyprawą bogatą w błonnik, który wspomaga trawienie oraz perystaltykę jelit. Nasiona te odgrywają ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej, chroniąc błony śluzowe jelita grubego. Nasiona kolendry są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak miedź, żelazo, wapń, potas, mangan, magnez i cynk.

IMG_7145Pieprz  jest bogatym źródłem soli mineralnych, błonnika, magnezu i wapnia, które posiadają właściwości antynowotworowe. Dzięki tej przyprawie zwiększa się również zdolność organizmu do wchłaniania witamin i minerałów.

IMG_7128Kardamon pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, oraz wykazuje właściwości antyseptyczne, czyli bakteriobójcze. Zmniejsza tworzenie się skrzepów w żyłach a tym samym przyczynia się do obniżenia ciśnienia we krwi.

IMG_7124Goździki redukują występowanie wolnych rodników a tym samym spowalniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko powstawaniu nowotworów. Związki przeciwutleniające wpływają na oczyszczanie organizm z toksyn. Dzięki własnościom dezynfekującym, goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje.

IMG_7122Gałka muszkatołowa posiada właściwości rozkurczowe, przeciwbakteryjne oraz wpływa korzystnie na żołądek. Gałka muszkatołowa stosowana w małych dawkach może poprawić apetyt oraz pomaga na trawienie.

IMG_7131Koper włoski to bogate źródło witaminy C, kwasu foliowego, potasu, żelaza, manganu i błonnika. Spożywanie tych nasion uwalnia od problemów trawiennych, takich jak wzdęcia niestrawność, kolka, zgaga a nawet zespół jelita drażliwego.

IMG_7118Anyż posiada właściwości łagodzące zgagę, niestrawność i uczucie zbyt ciężkiego brzucha. Jest jednym z naturalnych afrodyzjaków wpływających na potencję a niektórzy dodają anyż do porannej herbaty, lub kawy w efekcie poprawiając metabolizm i dodając sobie w ten sposób energii.
IMG_7312Liść laurowy dzięki swoim bogatym właściwości jest przydatny w leczeniu wysokiego poziomu cukru we krwi oraz wpływa łagodząco na migreny.IMG_7318

Reklamy

2 thoughts on “Garam masala – aromatyczna mieszanka przypraw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s