Aromatyczne mule w winie i pomidorach

Moje doświadczenia z owocami morza a dokładniej mówiąc z mulami, nie należały do tej pory do zbyt udanych. Zwykle udawało mi się omijać tego typu atrakcje z daleka, chociaż przyznać muszę, że inne owoce morza po prostu uwielbiam.Moje ostatnie spotkanie z mulami miało miejsce w Gdańsku i zamiast komentarza umieszczam zdjęcie:

Kolejne podejścia były już mniej dramatyczne a w ostatni weekend widząc świeże mule na półce sklepowej, postanowiłam przełamać uprzedzenia i dać im jeszcze jedną szansę. Poniżej przepis na aromatyczne mule w winie i pomidorach.

IMG_7178

Składniki:

  • 1kg świeżych muli,
  • 3 cebule,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • chili,
  • 1-2 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • oliwa z oliwek,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • szczypta cukru (lub dwie, gdy wino będzie zbyt kwaśne).

Sposób przygotowania:

  • Na początek warto przejrzeć zakupione mule. Te pootwierane warto ostukać sprawdzając czy się zamkną i w przeciwnym razie wyrzucić. Po takiej selekcji muszle należy wyczyścić z narośli i osadów.

IMG_7192

  • Na rozgrzanym w rondlu/patelni oleju, zeszklić cebulę i czosnek z dodatkiem liści laurowych.
  • Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  • Wlewamy wino i pod przykryciem dusimy około 20-30 minut, w razie potrzeby doprawiając całość cukrem.

IMG_7186

  • Następnie potrząsamy raz jeszcze mulami i dodajemy je do całości, mieszając od czasu do czasu.

IMG_7218

  • Gdy mule otworzą się szeroko, jest to znak, że należy je czym prędzej zdjąć z ognia. Dłuższe gotowanie sprawi, że mule staną się twarde, gumiaste i mniej smaczne.
  • Gotowe danie podajemy na półmisku, skrapiając je sokiem z cytryny i przyozdabiając całość natka pietruszki. Najlepiej smakują z grzankami.

IMG_7255

IMG_7246 IMG_7234

Tym razem starcie z mulami nie było aż tak traumatyczne, mule wyszły bardzo delikatne i aromatyczne. Następnym razem zabiorę się za przegrzebki.

Owoce morza

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s