Pesto z natki pietruszki

O tej porze roku natka pietruszki powinna się pojawić na talerzach codziennie, aby wzmocnić nasze organizmy. O niezwykłej mocy pietruszki pisałam już w bombie witaminowej.

Opisane tu pesto, można jeść jako dodatek do grzanek na śniadanie, ale mi najlepiej smakuje podane z makaronem spaghetti. Ze względu, że staram się unikać produktów wywierających gluten, używam makaronu kukurydzianego lub ryżowego.  Makarony takie są świetnym rozwiązaniem dla osób niespożywających glutenu, ponieważ w smaku są co najmniej tak dobre jak makarony tradycyjne a zarazem to znakomity sposób na dostarczenie odpowiedniej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów.

IMG_6722Pesto z makaronem może być podane w formie przekąski lub dania głównego. Potrawa ta posiada same plusy, jest szybka w przygotowaniu, bardzo sycąca a przede wszystkim – niesamowicie smaczna i zdrowa.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki (im więcej tym lepiej),
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • szklanka orzechów nerkowca,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól oraz czarny pieprz,
  • opcjonalnie ząbek czosnku (dla mnie obowiązkowo)

IMG_6717

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczam w naczyniu i blenduję na gładką masę.

SMACZNEGO!!!

IMG_6719IMG_6817

Reklamy

3 thoughts on “Pesto z natki pietruszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s