Przepis na błyskawiczną, bezglutenową pizzę

Nie wiem jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam życia bez pizzy!!! Dlatego też postanowiłam wyjść naprzeciw wyzwaniu i zrobić zdrową bezglutenową pizzę. Największą zaletą tego przepisu, jest czas wykonania – po kilku próbach można dojść do 40minut od rozpoczęcia, do podania gotowej (w nawiasach skrócony czas dla niecierpliwych – na własne ryzyko. Warto najpierw potrenować na „dłuższym” przepisie). Taka ekspresowa wersja (łatwiejsza z mąką pszenną) z pewnością przyda się w trakcie imprez, gdy towarzystwo „nagle” zgłodnieje. Dlatego zwłaszcza w weekendy, warto mieć drożdże, trochę sera, mąkę i.. parę innych dodatków w lodówce.

IMG_6694

Składniki:

  • Mąka ryżowa (około szklanki)
  • Mąka kukurydziana (około szklanki)
  • Mąka gryczana (pół szklanki)
  • Drożdże 1/3
  • Szklanka ciepłej wody
  • Pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sos pomidorowy (najlepiej zrobić samemu, wkrótce przepis)
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • Ulubione składniki

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mąki wsypać do miski oraz sól i wymieszać.

  • W szklane z ciepłą wodą rozpuścić drożdże dodać cukier i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min (2min).
  • Zrobić dołek w mące i wlać zawartość szklanki. Dodać oliwę i wymieszać ręką lub łyżką gładkie ciasto. Mieszać przez ok. 1 minutę, a następnie kiedy nie będzie się kleić do rąk dokładnie ugnieść i wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne.
  • Przykryć i odstawić na 1 godzinę (15min) w ciepłe miejsce.
  • W międzyczasie przygotować pozostałe składniki a spód blachy posmarować oliwą i palcami rozprowadzić ciasto po całej powierzchni.
  • Ciasto odstawić na około pół godziny (chwilę) do podrośnięcia. A następnie posmarować sosem pomidorowym i nałożyć składniki jakie lubimy i na koniec posypać wszystko ziołami.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni (lub max) C. Wstawić pizzę do piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienia się ciasta. Uwaga, sekret dobrego wypieku – blachę z pizzą kładziemy na spód piekarnika (nie na najniższy poziom, po prostu na spód).

Ciasto bezglutenowe będzie miało odrobinę cięższą konsystencje i będzie bardziej sycące w porównaniu do tradycyjnej wersji z mąki pszennej.

IMG_6703IMG_6714

Smacznego!

Pyszna pizza

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s