Bezmięsny Pasztet Ze Słonecznika

Pasztet z nasion słonecznika piekłam pierwszy raz i od razu stał się ulubioną przystawką w naszym domu. W smaku jest wyjątkowo delikatny, o kremowanej a jednocześnie zwartej konsystencji.

Delikatność smaku przełamuje żurawina dodająca słodko – kwaskowatej nuty. Kompozycja taka pasuje zarówno jako samodzielna przekąska z odrobiną ostrej papryki lub jako dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 4 cebule
  • 4 szklanki słonecznika
  • 1 szklana suszonej żurawiny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule podsmażyć na oleju na złocisty kolor.
  2. W misce blenduję podsmażoną cebule i ziarna słonecznika, do czasu aż masa będzie gładka. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną.
  3. Przyprawiam solą i pieprzem, dodaję żurawinę i mieszam wszystko razem. Odstawiam na 15-20 minut.
  4. Formę do pieczenia smaruję masłem i obsypuję płatkami owsianymi lub otrębami. Pasztet przekładam do foremki.
  5. Gotową blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 60 minut.

IMG_6615

Smacznego!

Regularne spożywanie nasion słonecznika bardzo korzystnie wpływa na zmniejszenie migrenowych bólów głowy, oraz zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca i udarów mózgu. Dzięki dużej zawartości magnezu, pestki poprawiają koncentrację, pamięć i działają uspakajająco. Ziarna słonecznika znakomicie wpływają na ogólny wygląd włosów, skóry i paznokci. Słonecznik jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, która to z kolei poprawia odporność organizmu. Wysoka zawartość witaminy E działa profilaktycznie w chorobach serca, obniżając poziom złego cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko powstawania raka jelita grubego.

Reklamy

One thought on “Bezmięsny Pasztet Ze Słonecznika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s