Danie wegańskie – Pieczony falafel

Falafel to smażone kulki z ciecierzycy, przyprawione orientalnymi mieszaninami ziół i przypraw popularne zwłaszcza w krajach arabskich i Zachodniej Europie. W Polsce zazwyczaj podawane są w kebabach jako wegańska alternatywa dla mięsnych dań. W dzisiejszym wpisie chcę udowodnić Wam, że falafel wcale nie musi być smażony na głębokim (i nie do końca zdrowym) tłuszczu a także, że nie jeden mięsożerca z chęcią skusi się na tego typu przekąskę. Falafele można serwować jako przystawkę z jogurtem doprawionym czosnkiem i koperkiem, lub ostrym sosem. W kolejnych wpisach zaprezentuję Wam również, w jaki sposób można wykorzystać kotleciki w innych daniach.

Składniki:

  • 200 g suchej, surowej ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki (dodaję mąkę jaką mam np. ryżową, kukurydzianą luz razową)
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka drobno posiekanej pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1-2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

IMG_6408

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę dzień wcześniej namaczam w wodzie.
  • Odcedzoną i umytą ciecierze blenduję razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Tym razem dodałam również około 50g czerwonej soczewicy w celu eksperymentalnym. Do zmielonej masy dodaję: natkę, sodę, sól, oliwę i wszystkie przyprawy. Całość należy dokładnie zmiksować (w razie potrzeby dodać pół szklanki wody) aby powstała jednolita masa.

IMG_6409

  • Ze względów zdrowotnych, zamiast smażyć swoje kotleciki, piekę je. Na blasze rozkładam papier do pieczenia, smaruje go 1 łyżką oliwy i rozkładam uformowane kotleciki. Wkładam blachę do piekarnika rozgrzanego 220 stopni C, po 15 minutach gdy spód falafeli się zarumieni, przekręcam je na drugą stronę i piekę około 10 min, aż całe nabiorą złocistego koloru.

IMG_6415

IMG_6418 IMG_6419

Ciecierzyca pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest nazywana także cieciorką lub grochem włoskim. Niestety walory cieciorki w Polsce nie zostały w pełni docenione, mimo pozytywnego wpływu na zdrowie i wyjątkowego smaku. Cieciorka zawiera aż 25% białka, dlatego śmiało może zastąpić mięso. Bogata jest w błonnik, liczne antyoksydanty, fosfor, potas, większość witamin z grupy B oraz żelazo.

Wpływa korzystnie na układ krwionośny, obniżając poziom cholesterolu we krwi oraz układ trawienny poprawiając perystaltykę jelit.. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu a także mają pozytywny wpływ na kondycje włosów, skóry i paznokci.

Warto postawić na zdrową dietę bogatą w warzywa strączkowe, ponieważ ma ona wpływ na nasz nastrój, libido, sen, witalność, a nawet IQ. Zdrowe jedzenie wpływa także na nasze funkcje poznawcze do których zalicza się koncentracja, podzielność uwagi oraz pamięć. W zdrowym ciele zdrowy duch.

Reklamy

4 thoughts on “Danie wegańskie – Pieczony falafel

    1. Koniecznie daj znać jak Ci wyszły 🙂 świetnie do nich pasuje jogurt naturalny, wymieszany z 2-3 łyżkami tahini i koperkiem. Pozdrawiam

      Lubię to

  1. Wyszły naprawdę dobre. Może nie idealne, ale jak na pierwszą próbę i biorąc pod uwagę fakt, że zapomniałam do nich dodać soku z cytryny, uważam moje pierwsze w życiu falafele za udane:) Teraz będę powoli próbowała kolejnych przepisów z Twojej listy. Fajnie, że założyłaś bloga, właśnie na takiego czekałam:)
    PS. Dodałam do falafeli jogurt z koperkiem (baz tahini) i też było OK.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s